Translate

joi, 22 noiembrie 2012

Depresia de iarna



Depresia de iarna  (tulburare afectiva sezoniera)

Toate categoriile de vârstă sunt vulnerabile în faţa depresiei de iarnă.

In procesul natural de pregatire pentru anotimpul rece, organismul incearca sa-si conserve energia si astfel apar manifestari de genul : cresterea apetitului, prelungirea perioadelor de odihna, dificultate la trezire, lipsa de concentrare, tendinta de a evita efortul fizic, stari de tristete sau/si anxietate inexplicabile, iritabilitate.

Unele studii au demonstrat legatura dintre necesarul de vitamina D care este produs in mare parte de propriul nostru organism când este expus soarelui şi posibilitatea creierului  de a  produce substanţele chimice care sunt responsabile de starea de bine (serotonina). Deci, mai putin soare, mai putina vitamina D, mai putin “chef de viata”.

Cum o PREVENIM ?
- Incercati sa va desfasurati activitatile zilnice intr-un mediu cat mai  bine luminat.
- Faceti exercitii fizice usoare si atractive 15-20 de minute. Veti consuma calorii si va veti imbunatati starea de spirit.
- Mancati rational (nu consumati prea multe dulciuri ,cafea)
 Introduceti in dieta dvs. 5 portii de legume viu colorate; ele cresc senzatia de satietate si aduc energie.
- Mancati  ciocolata amaruie si fructe proaspete.
- Cât despre buna dispoziţie, reţeta pentru recăpătarea ei ţine de dedicarea timpului liber disponibil activităţilor care vă fac plăcere şi persoanelor dragi.

In mod normal, simptomele nu sunt atat de grave incat sa necesite ingrijirea medicala, dar in cazul in care acestea se accentueaza sau nu se remediaza in primavara-vara se va consulta medicul obligatoriu !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu