Translate

duminică, 21 iulie 2013

Vitaminele


Vitaminele

Interesul starnit de rolul vitaminelor in mentinerea sanatatii a facut ca ele sa fie foarte studiate, cerecetarile in domeniu concretizandu-se in 20 de premii Nobel.
Numarul total al vitaminelor cunoscute pana in prezent este de 29 din care 13 mai importante. Toate, insa, sant indispensabile functionarii echilibrate a organismului.
Alaturi de hormoni si enzime, vitaminele sant catalizatori biologici cu rol in reglarea proceselor metabolice. In plus, sant antioxidanti puternici, foarte necesari bunei functionari ai intregului corp.
Exista 2 grupe mari de vitamine ;
·         hidrosolubile (solubile in apa)
·         liposolubile  (solubile in grasimi) : A,D,E,K,F

Insuficienta(hipovitaminoza) sau lipsa vitaminelor(avitaminoza) din alimentatie duce la aparitia unor boli carentiale si a unor dereglari metabolice, reversibile la administrarea de vitamine.
Necesarul de vitamine trebuie asigurat aproape in totalitate prin aport alimentar.
Si in acest punct intervin disputele si problemele.
1)   Pe de o parte e vorba despre tipul de alimentatie. Alimentele rafinate, “moderne”sant dezechilibrate nutritional si necesita suplimentarea cu vitamine.
2)  Este foarte important sa facem diferentierea intre vitaminele naturale si cele de sinteza.
Numeroase publicatii, medicale sau media, incep sa publice adevarul despre vitaminele sintetice: in cel mai bun caz ele reprezinta ‘bani aruncati pe fereastra’ , dar uneori pot fi periculoase prin faptul ca pot juca rol de radicali liberi.
Vitaminele naturale provin majoritar din plante. Razele soarelui sant captate de plante care prin fotosinteza ‘unesc’ aceasta energie vitala cu mineralele pamantului si le tranforma in pigmenti si viatamine.
E vara. Profitati cat mai mult de aceste “miracole” care, nu intamplator, au fost numite dupa latinescul “VITA” care inseamna “VIATA”
·         in curand-episodul2  ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu