Translate

vineri, 12 iulie 2013

Atentie la ... ATENTIE


Atentia
Practicată cu regularitate, atenţia consoli­dează sănătatea psihică şi întreţine bucuria de a trăi. Medicii ne recomandă să acordăm acestor exerciţii minimum zece minute zilnic. Cele câteva momente din cuprinsul unei zile ne ajută să obţinem mai multă satisfacţie în activitatea profesio­nală şi reuşesc, chiar, să prevină epuizarea nervoasă.
Psihologul Jon Kabat-Zinn de la Universitatea din Massachusetts a încercat să definească mecanismele prin care acţio­nează acest antrenament al atenţiei. Explicaţia sa: aten­ţia se interpune ca un tampon între stimul şi reacţie, modificând astfel compor­ta­mentul. "În consecinţă, noi nu mai suntem comandaţi de evenimente, ca nişte sim­pli roboţi, ci avem capaci­ta­tea de a reacţiona adecvat". Şi nu nu­mai atât: practicarea exerciţiilor de aten­ţie ne determină să privim viaţa cu un spor de bună­voinţă, umor şi iubire.
Contrar proverbului cunoscut, începutul nu e deloc greu. Căutaţi-vă un loc retras, unde nu veţi fi deranjaţi de nimeni. Se poate exersa în orice postură: în picioare, ghemuit la pământ, aşezat, culcat. Singura condiţie este să puteţi rămâne în poziţia respectivă timp de câteva minute. Iar, dacă, eventual, nu vă reuşeşte concentrarea - nu vă enervaţi! Şi aceasta face parte din antrena­mentul atenţiei.
Calitatea vie­ţii se îmbunătăţeşte, riscul unei depresii se re­duce. Când oamenii îşi antrenează consecvent aten­ţia, se pot observa şi modificări morfologice în creier. Nucleul amigdalian, centrul anxietăţii, se re­strânge. Dimpotrivă, hipocampul creşte - iar prin aceasta se îmbunătăţeşte funcţia memoriei. Prin urmare, devenim mai apţi să învăţăm lucruri noi. Ce ne-am putea dori mai mult?
 adaptare dupa un articol de Gilda Fildan
                                                                           -//-
O metoda extraordinara de marire a capacitatii de concentrare si in plus a starii de sanatate este QiGong-ul, o tehnica veche chinezeasca, cu o istorie  de peste 7000 de ani.
Daca esti brasovean(ca) si te intereseaza subiectul, scrie-mi pe e-mail, in Brasov este in formare o grupa de QiGong.
Iti doresc sa fii cat mai ATENT(A) !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu