Translate

luni, 4 martie 2013

Suplimentele tineretii

Teoretic, fortificarea organismului cu vitamine si minerale este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul procedurilor ar trebui sa fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala : un corp sanatos pe dinauntru si frumos pe dinafara.
Practic, “mancarea” secolului XXI este saracita in  nutrienti prin diverse  metode - agricultura intensiva, prelucrare, aditivare, manipulare genetica. Astfel incat am ajuns sa mancam fara sa ne hranim corespunzator si asta se reflecta in cresterea numarului de afectiuni cronice, a cazurilor de obezitate si diabet si a unei adevarate epidemii de cancer !

De aceea, folosirea suplimentelor alimentare s-a transformat dintr-un moft intr-o necesitate.
Nu luati, insa, orice supliment de pe piata. Daca nu sant naturale, daca nu au o concentratie adecvata si daca nu sant intr-o combinatie asemanatoare cu cea din natura, aruncati banii pe geam sau va faceti rau.

O tendinta des intalnita este aceea de a avea grija ‘ce inghitim’ dar de a desconsidera total ce punem pe piele !
Pielea este cel mai mare organ al corpului, insa, de cele mai multe ori, nu ii acordam importanta cuvenita. Ea are nevoi nutritive ca si alte organe si sisteme, este sensibila si poate fi usor agresata. Una din functiile ei este cea de absorbtie, astfel incat o multime de substante ajung zilnic in sange prin intermediul ei. De unde? Din sapun, detergenti, sampon, creme, farduri, deodorante.
Un principiu ayurvedic foarte sanatos suna cam asa: nu pune niciodata pe piele ceva ce nu ai manca !”

Pentru neutralizarea toxinelor, in prezent se pune accentul pe antioxidantii naturali, pe care-i gasim in fructe si legume proaspete sau concentrate in suplimente alimentare.

Beta-carotenul, un precursor al vitaminei A, echilibreaza pH-ul pielii, combate uscaciunea si face ca pielea sa devina catifelata. Se gaseste in dovleac, morcovi, ardei gras,caise, pepene rosu.
Iin momentul in care nivelul vitaminei A scade, rezultatele sunt vizibile imediat: pielea isi pierde fermitatea, iar culoarea si textura se modifica. Tabloul clinic se datoreaza rolului esential al vitaminei A in metabolismul tegumentului, in procesele de reparare si regenerare normala a tesuturilor.
Biotina sau vitamina B7 este foarte importanta pentru sanatatea unghiilor si a parului. Se gaseste in ficat, oua, rosii,salata verde, castraveti,
capsuni, banane, orez, cereale.
Omega 3 din uleiul de somon este un puternic antioxidant care repara membranele celulare, intarziind imbatranirea prin impiedicarea deshidratarii (nemaisocotind binele pe care-l face creierului , imbunatatind memoria si tinandu-te departe de depresii).
Licopenul  din rosii este un antioxidant valoros, care are grija de inima ta  si iti apara pielea de efectele nocive ale expunerii la soare.  Pentru a-i creste absorbtia, combina rosiile cu ulei de masline.
Vitamina C este esentiala in formarea colagenului, care, dupa cum stii, este un component vital al pielii tinere; productia de colagen incepe sa scada de pe la 20 de ani, asa ca ajuta-l. Alimente bogate in vitamina C : kiwi (90 mg), capsuni (60 mg), portocale (50 mg), lamai(40mg), patrunjel, ardei rosii (200 mg), broccoli (90 mg), spanac (30 mg), varza (30 mg.
Vitamina E lupta eficient impotriva fotoagresiunii, si astfel ridurile induse de soare si leziunile tegumentare vor aparea mult mai greu si mai tarziu. Se gaseste in alune, nuci seminte de floarea-soarelui, masline,spanc, ulei de masline.
Bioflavonoidele au efect sinergic cu vitamina C; previn ridarea si asigura elasticitatea capilarelor.Se gasesc in legume si fructe unde sant responsabile cu reflectarea culorii specifice fiecareia.
Luteina, aliat in lupta impotriva ridurilor si inflamatiilor pielii produse de soare; o gasesti in spanac, ou, salata verde, mazare.
Suplimentarea cu minerale este indicata doar in cazul unor probleme dermatologice si se face la recomandarea medicului/nutritionistului.

O problema aparent din zona “unde dai si unde crapa” este starea de sanatate a colonului, a carei oglinda este pielea ta.
Daca aveti acnee, o piele terna  si fara stralucire, luati probiotice si veti vedea efectele (bonus : veti raci mai rar)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu