Translate

luni, 2 decembrie 2013

Vitamina C sau acid ascorbic ?



Majoritatea suplimentelor de Vitamina C de pe piata nu contin, de fapt, adevarata vitaminaC ci “acid ascorbic”, un produs obtinut prin sinteza chimica, din glucoza, acetona, hipoclorit de sodiu si niste microorganisme !

Acest produs sintetic nu are nici pe departe aceleasi beneficii ca VitaminaC din surse naturale. Si asta pentru ca,in natura vitaminele sant incluse intr-o matrice impreuna cu alti constituenti, cum ar fi enzimele, avand astfel o biopdisponibilitate* pe care nici un compus sintetic nu o poate egala.

(*biodisponibilitate: cantitatea de substanta activa absorbita in circulatia sistemica, viteza cu care ajunge la “locul faptei”)

Unul dintre cele mai empirice teste ale eficacitatii vitaminei C este administrarea ei marinarilor de cursa lunga, care , prin alimentatia lipsita de legume si fructe proaspete sant predispusi la scorbut.
In multe cazuri s-a observat ca , desi luasera doze mari de vitamina C sintetica, la sosirea la destinatie, prezentau deja primele simptome ale carentei de vitaminaC (one such case was documented by Dr. Natasha Campbell-McBride, author of the GAPS Diet: Mercola.Fileburst.com.)

Mai mult, aceste suplimente sintetica pot avea si efecte adverse:

-reactioneaza cu fierul din alimentele ‘imbogatite’, putand determina efecte neurologice
- ingustarea arterelor si cresterea riscului de boli cardio-vasculare, in special la diabetici
- interfereaza cu absorbtia altor minerale, determinand alte boli carentiale
- poate favoriza formarea de calculi renali
- omoara ‘microbii buni’, acele bacterii folositoare din intestin, care ne ajuta sa ne pastram sanatatea.

Asadar, adopta o dieta echilibrata si bogata in surse naturale de VitaminaC-legume si fructe proaspete- la 70 de grade vitaminele si enzimele sant distruse !
Suplimenteaza la nevoie DOAR cu VitaminaC naturala – exista pe piata. E drept,ceva mai scumpa, dar te tine departe de boala.

Sa ai o sanatate de fier iarna asta !

Important despre IMUNITATE


Stiati ca ...?
...în starea de furie imunitatea se deprimă atât de mult, după nu­mai 5 minute, încât sistemul imunitar tre­buie să lucreze in­tens, timp de 6 ore ulte­rior, spre a reveni la nivelul său iniţial ?
...factorii de stres acce­lerează atrofia timusului ?
 În schimb, melatonina con­tracarează atrofia timusului, contribuind la reface­rea imunităţii. Pentru ca se secretă optim în tim­pul somnului de noapte, în jurul miezului nop­ţii,concluzia e clara : dormiţi între 22-06,  cat mai la intuneric !
...aditivii alimentari sintetici acţionea­ză foarte repede asupra sistemului imunitar, pe care îl per­turbă şi deprimă ?
...frigul de lunga durata exercită influenţe imunosupre­soare similare celor consecutive tratamen­tului cu hidrocortizon ?
...sunetele de durată reprezintă un factor de scădere a imunităţii ?
...administra­rea repetată de antibiotice determina , pe lângă deprimarea imunitară imediată, degenerarea mai rapidă a timusului ?
Susţinerea sistemului imunitar se face nu numai prin diverse imunoregla­toare, de exemplu propolis sau Echinacea, foarte bune profilactic şi curativ, ci si printr-o corectă şi diversificată alimen­taţie cu nutrienţi de calitate.
Sfat : Luati in mod curent, sau macar la schimbarea anotimpurilor polen şi laptisor de matca . Cantitatea/doza trebuie să fie în aşa fel încât să vă facă să sim­ţiţi o stare de bine. Dacă nu aţi atins această stare, în­seamnă că dozele dvs. sunt mici.

(sursa - Formula AS)

sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Falsii estrogeni


Micotoxinele si pubertatea precoce
Natura are propriile sisteme de reciclare. Mucegaiul, ciupercile, bacteriile fac parte din aceste sisteme. Ele insa nu ataca decat plantele care sunt slabite sau ranite. Datorita felului in care sunt crescute multe plante in ziua de azi , stropite cu foarte multe chimicale si lipsite de mineralele pamantului afectat si demineralizat, in special cerealele ajung sa fie foarte slabite si astfel devin tinta micotoxinelor si a altor ciuperci si bacterii. Acestea sunt de obicei hranite animalelor iar apoi aceste animale sunt hranite oamenilor.
Cu peste 30 de ani in urma oamenii de stiinta au observat faptul ca micotoxinele contaminasera hrana (cerealele) cu care erau crescute animalele.  Acest fapt a rezultat in sindroame estrogene si pubertate precoce la animalele hranite astfel.
Cercetari recente facute pe subiecti umani in Statele Unite, confirma  faptul ca aceasta contaminare a animalelor care mai departe devin hrana noastra, afecteaza in mod decisiv dezvoltarea sexuala a tinerelor fete.
Cercetari la nivel molecular facute pe proprietatile negative pe care le au micotoxinele ZEA asupra sistemului endocrin, au aratat ca acestea au o afinitate aparte asupra fixarii pe receptorii de estrogen , (ca si alte elemente care afecteaza acest sistem precum  DDT sau bisfenol A).  Nici macar flora intestinala sanatoasa nu poate lupta si dezintegra zearalenonele, ceea ce nu se intampla in cazul  bisfenolului A.
Ce putem face
Din pacate , atat produsele organice cat si cele conventionale sunt susceptibile la a fi infestate cu micotoxine in mod egal. Nici daca aceste produse sunt gatite , concentratia de micotoxine nu este micsorata.  Asa ca solutia ar fi renuntarea la consumul de cereale , in special la cele care nu sunt proaspete sau au origine incerta.
De asemenea, usturoiul s-a demonstrat a fi capabil de a diminua efectele adverse ale toxicitatii cu ZEA, asa ca foloseste-l cu incredere in mancarurile cu cereale.
Fii un consumator constient !

Surse pentru acest articol cuprind:
USDA.gov, International Trade and Food Safety, Chapter 6, Mycotoxin Hazards and Regulations, Erik Dohlman
Lauren Lewis, Mary Onsongo, Henry Njapau, Helen Schurz-Rogers, George Luber, Stephanie Kieszak, Jack Nyamongo, Lorraine Backer, Abdikher Mohamud Dahiye, Ambrose Misore, Kevin DeCock, Carol Rubin, . Aflatoxin contamination of commercial maize products during an outbreak of acute aflatoxicosis in eastern and central Kenya. Environ Health Perspect. 2005 Dec ;113(12):1763-7. PMID: 16330360
Elisa V Bandera, Urmila Chandran, Brian Buckley, Yong Lin, Sastry Isukapalli, Ian Marshall, Melony King, Helmut Zarbl. Urinary mycoestrogens, body size and breast development in New Jersey girls. Full Free Text. Sci Total Environ. 2011 Oct 3. Epub 2011 Oct 3. PMID: 21975003
INTERNATIONAL PROGRAMME ON CHEMICAL SAFETY review on Zearalenone

G G Kuiper, J G Lemmen, B Carlsson, J C Corton, S H Safe, P T van der Saag, B van der Burg, J A Gustafsson. Interaction of estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta. Endocrinology. 1998 Oct ;139(10):4252-63. PMID: 9751507

sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Iarna asta NU racim !


Metode orientale de prevenţie a neplă­cerilor pro­vocate de vremea rece
- Medicina tradiţională chi­neză are numeroase sfa­turi care ajută la prevenirea apari­ţiei răcelilor sezoniere şi a gripei:
* Beţi apă caldă spre fierbinte - ajută la eli­minarea toxinelor din organism.
* Beţi ceai de ghimbir şi curmale: 5 felii de ghimbir şi 10 curmale se fierb timp de 10 minute, în apă clocotită. ( ajută sistemul imunitar).
* Spălaţi-vă faţa de 2-3 ori pe zi cu apă foarte rece - ajută la păstrarea elasticităţii vaselor sanguine şi la o irigare mai bună a creierului.
* Ţineţi lângă pat coji de portocale sau ulei de mentă - au efect antiviral şi acţio­nează cu succes pe parcursul întregii perioade de fo­losinţă.
* Puneţi o ceapă într-un ungher din casă, fără să-i curăţaţi coaja - alungă microbii şi viruşii.
* Um­pleţi o pernă cu plante medici­nale uscate, din care să nu lipsească menta, busuiocul, frunzele de dud şi florile de crizantema.
* Ţineţi picioa­rele într-un lighean cu apă caldă, timp de jumătate de oră, în fiecare zi.
* Puneţi într-un ibric 50 ml oţet şi fier­beţi-l la foc mic, până dă în clocot. Închideţi gea­murile şi plimbaţi ibri­cul prin casă, astfel încât aburul de la oţet să se îm­prăştie peste tot - ajută la îndepăr­tarea viruşilor din at­mosferă.
Adoptati o alimentatie cât mai usoara. Fiindcă este anotimpul recoltelor, ar fi bine să renunţăm în această perioadă la prăjeli şi să consumăm cât mai multe ve­ge­tale proaspete, în special legume verzi, care conţin vi­tamina D.
(sursa: Formula AS)


duminică, 21 iulie 2013

Vitaminele


Vitaminele

Interesul starnit de rolul vitaminelor in mentinerea sanatatii a facut ca ele sa fie foarte studiate, cerecetarile in domeniu concretizandu-se in 20 de premii Nobel.
Numarul total al vitaminelor cunoscute pana in prezent este de 29 din care 13 mai importante. Toate, insa, sant indispensabile functionarii echilibrate a organismului.
Alaturi de hormoni si enzime, vitaminele sant catalizatori biologici cu rol in reglarea proceselor metabolice. In plus, sant antioxidanti puternici, foarte necesari bunei functionari ai intregului corp.
Exista 2 grupe mari de vitamine ;
·         hidrosolubile (solubile in apa)
·         liposolubile  (solubile in grasimi) : A,D,E,K,F

Insuficienta(hipovitaminoza) sau lipsa vitaminelor(avitaminoza) din alimentatie duce la aparitia unor boli carentiale si a unor dereglari metabolice, reversibile la administrarea de vitamine.
Necesarul de vitamine trebuie asigurat aproape in totalitate prin aport alimentar.
Si in acest punct intervin disputele si problemele.
1)   Pe de o parte e vorba despre tipul de alimentatie. Alimentele rafinate, “moderne”sant dezechilibrate nutritional si necesita suplimentarea cu vitamine.
2)  Este foarte important sa facem diferentierea intre vitaminele naturale si cele de sinteza.
Numeroase publicatii, medicale sau media, incep sa publice adevarul despre vitaminele sintetice: in cel mai bun caz ele reprezinta ‘bani aruncati pe fereastra’ , dar uneori pot fi periculoase prin faptul ca pot juca rol de radicali liberi.
Vitaminele naturale provin majoritar din plante. Razele soarelui sant captate de plante care prin fotosinteza ‘unesc’ aceasta energie vitala cu mineralele pamantului si le tranforma in pigmenti si viatamine.
E vara. Profitati cat mai mult de aceste “miracole” care, nu intamplator, au fost numite dupa latinescul “VITA” care inseamna “VIATA”
·         in curand-episodul2  ;)

vineri, 12 iulie 2013

Atentie la ... ATENTIE


Atentia
Practicată cu regularitate, atenţia consoli­dează sănătatea psihică şi întreţine bucuria de a trăi. Medicii ne recomandă să acordăm acestor exerciţii minimum zece minute zilnic. Cele câteva momente din cuprinsul unei zile ne ajută să obţinem mai multă satisfacţie în activitatea profesio­nală şi reuşesc, chiar, să prevină epuizarea nervoasă.
Psihologul Jon Kabat-Zinn de la Universitatea din Massachusetts a încercat să definească mecanismele prin care acţio­nează acest antrenament al atenţiei. Explicaţia sa: aten­ţia se interpune ca un tampon între stimul şi reacţie, modificând astfel compor­ta­mentul. "În consecinţă, noi nu mai suntem comandaţi de evenimente, ca nişte sim­pli roboţi, ci avem capaci­ta­tea de a reacţiona adecvat". Şi nu nu­mai atât: practicarea exerciţiilor de aten­ţie ne determină să privim viaţa cu un spor de bună­voinţă, umor şi iubire.
Contrar proverbului cunoscut, începutul nu e deloc greu. Căutaţi-vă un loc retras, unde nu veţi fi deranjaţi de nimeni. Se poate exersa în orice postură: în picioare, ghemuit la pământ, aşezat, culcat. Singura condiţie este să puteţi rămâne în poziţia respectivă timp de câteva minute. Iar, dacă, eventual, nu vă reuşeşte concentrarea - nu vă enervaţi! Şi aceasta face parte din antrena­mentul atenţiei.
Calitatea vie­ţii se îmbunătăţeşte, riscul unei depresii se re­duce. Când oamenii îşi antrenează consecvent aten­ţia, se pot observa şi modificări morfologice în creier. Nucleul amigdalian, centrul anxietăţii, se re­strânge. Dimpotrivă, hipocampul creşte - iar prin aceasta se îmbunătăţeşte funcţia memoriei. Prin urmare, devenim mai apţi să învăţăm lucruri noi. Ce ne-am putea dori mai mult?
 adaptare dupa un articol de Gilda Fildan
                                                                           -//-
O metoda extraordinara de marire a capacitatii de concentrare si in plus a starii de sanatate este QiGong-ul, o tehnica veche chinezeasca, cu o istorie  de peste 7000 de ani.
Daca esti brasovean(ca) si te intereseaza subiectul, scrie-mi pe e-mail, in Brasov este in formare o grupa de QiGong.
Iti doresc sa fii cat mai ATENT(A) !


sâmbătă, 6 iulie 2013

Pentru ca bronzul sa fie sinonim cu sanatatea

Pentru ca bronzul sa fie sinonim cu sanatatea
A fost o vreme cand ne acopeream corpul cu ulei de bebe si stateam cat era ziua de lunga la plaja...
Timpul a adus cu sine reconsiderarea atitudinii noastre fata de soare.
Prima cauza de imbatranire a pielii este expunerea necontrolata la soare- 90% din imbatranirea cutanata se datoreaza radiatiei UV-A. Si mai grav, arsurile solare pot duce in timp la cancer cutanat.
Fotoimbatranirea  constă în modificări ale texturii, culorii şi elasticităţii pielii şi este mai evidentă pe zonele cele mai expuse la soare, cum ar fi faţa, gâtul, decolteul, dosul mâinilor şi al antebraţelor.
Pe de alta parte, cancerul de piele, atât melanomul-tumoare de o agresivitate extremă, cât şi celelalte tipuri- non-melanom- este mai frecvent la persoanele cu expunere importantă la soare în cadrul activităţilor profesionale (agricultori, marinari, constructori) sau al celor de relaxare (hobby-uri cum ar fi pescuitul sau grădinăritul).
Daca esti nevoit sa stai timp indelungat la soare nu-ti supune pielea unui calvar. Determina-ti fototipul (Tipurile de piele I, II si III (conform clasificarii Fitzpatrick) sunt cele mai predispuse la aparitia eritemelor si ar trebui protejate) si aplica cele cateva masuri menite sa te mentina tanar(a) si sanatos(sanatoasa).
Crema de protectie solara
Cum o aplici?
Pentru a fi eficienta, crema-ecran solar trebuie aplicata intr-o anumita cantitate. S-a constatat ca majoritatea dintre noi o aplicam 'pe sfert', deci macar dubleaza cantitatea pe care o aplici in mod frecvent.
Se aplica cu 20-30 de minute inainte de expunere.
Se aplica pe pielea uscata.
Se reaplica dupa baie, transpiratie masiva sau la fiecare 2 ore.
Nu uita de fata, urechi, buze, gat, picioare, cicatrici si alunite.
Daca ai pielea foarte sensibila (tipul I sau II) sau stii ca vei sta mult timp la soare, foloseste un produs cu SPF ridicat, aplica-l din belsug, repeta apolicarea. Este valabil si pentru zilele noroase !
Cum alegi crema fotoprotectoare ?
- sa fie cu spectru larg: UVA si UVB
- SPF potrivit fototipului tenului tau (Factorul de Protectie Solara SPF reprezinta  timpul teoretic maxim inainte sa suferi o arsura solara). Minimul recomandat pentru un adult este de 15, iar pentru un copil 30.
- sa fie cat mai rezistenta la apa (indicatia "rezistent la apa" este valabila pentru 2 bai)
- sa contina cat mai putine ingrediente chimice de sinteza
- sa fie fotostabila (filtrele solare nu vor fi distruse sau degradate de expunerea la soare)
Nu face niciodata rabat de la calitate cand vine vorba despre produsele de ingrijire personala. Asigura-te ca beneficiezi de ingrediente naturale ce hranesc pielea, cu efecte vizibile si de durata.
Iti urez o vara frumoasa !
Miki

Stiai ca...?
... autobronzantele nu protejeaza? Ele doar coloreaza pielea printr-o reactie chimica
... cu cat creste altitudinea, creste si expunerea la radiatiile solare ?
... apa, nisip, beton, zapada), care pot reflecta pana la 85% din razele daunatoare ale soarelui. 
... arsurile solare suferite inainte de 18 ani, chiar daca nu par grave pe moment,sant cumulative si maresc riscul de cancer de piele la varsta adulta ?



vineri, 28 iunie 2013

Pentru ca soarele sa-ti fie prieten ( partea a3a)

Protectia solara

Alegerea metodei de protectie se face in functie de activitate, perioada din zi, nivelul de radiatie a zonei in care te afli.

Sant patru metode DE BAZA si bine ar fi sa le asociezi pe cat posibil.

1) Nu sta in soare, pe cat posibil, intre orele 11-16. Radiatia solara scade la umbra pe jumatate, deci asociaza cel putin inca o metoda.
2) Poarta haine adecvate. Contrar perceptie generale, hainele in culori inchise protejeaza in oarecare masura pielea, mai mult decat cele deschise; dezavantajul este ca absorb radiatia calda si devin astfel incomode.
Daca ai posibilitatea imbraca haine cu UPF (Ultraviolet Protection Factor)
Nu uita de PALARIE !
3) Poarta ochelari de soare cu filtru UV. Simplul fapt de a avea culoare inchisa NU confera lentilelor proprietatea de a-ti proteja ochii. Nu cumpara ochelari ieftini sau de la orice taraba -“scump ca lumina ochilor” e o vorba romaneasca de duh...
Citeste eticheta si asigura-te ca ofera un procent cat mai apropiat de 100% de protectie fata de UVA si UVB
4) Pregateste-ti pielea pentru concediu prin expunere treptata la soare
5) Asculta-ti... umbra! Daca umbra ta este mai scurta decat tine, ai toate sansele sa te alegi cu  arsuri solare. 
6) Foloseste crema cu ecran protector.
Despre ea in articolul urmator.

Iubeste soarele si bucura-te de vara.
Pe caurand, Miki.

sâmbătă, 22 iunie 2013

Tenul meu este fototipul...(Soarele-partea a2a)


Fototipurile de ten dupa clasificarea Fizpatrick
Este o clasificare propusa de dermatologul James Fitzpatrick in 1975, in functie de raspunsul la intrebarea: „Te bronzezi usor?“.
Ia in considerare raspunsul pielii tale la radiatia ultravioleta dupa primele 30 de minute de expunere, fara pregatire pentru sezonul de vara.
Exista 6 tipuri de piele in aceasta clasificare, in zona Romaniei mai frecvent intalnite primele patru.

Tipul I   ten alb, se arde INTOTDEAUNA, NU se bronzeaza
Tipul II  ten alb, se arde DE BICEI, se bronzeaza MINIM
Tipul III ten alb, UNEORI se arde MINIM, se bronzeaza MODERAT si gradual
Tipul IV ten brunet, NU se arde, se bronzeaza CU USURINTA
Tipul V ten brun ,foarte RAR se arde, se bronzeaza FOARTE USOR
Tipul VI ten negru, nu se arde NICIODATA , se bronzeaza foarte usor

Chestionar fototip ten
Partea I "dispozitie genetica"
Ochii tai sant :
-albastru/verde/gri  deschis = 0
- albastru/verde/gri  = 1
- caprui deschis = 2
- caprui inchis = 3
- negri = 4
Culoarea naturala a parului tau este:
- roscat/ blond deschis = 0
- blond = 1
- blond inchis / saten deschis = 2
- saten inchis = 3
- brunet = 4
Culoarea tenului tau este:
- rosiatica = 0
- foarte palid = 1
- palid/ usor bej = 2
-  maroniu deschis = 3
- maroniu inchis = 4
Ai pistrui in zonele expuse la soare?
- multi = 0
- cativa = 1
- putini = 2
- foarte putini = 3
- deloc = 4
Scor total "dispozitie genetica"..........

PARTEA II: Reactia la expunerea solara
1) Ce se intampla cand stai mult la soare?
- roseata,basici,exfoliere=0
- basici urmate de exfoliere=1
- arsuri urmate de exfoliere=2
- rareori arsuri=3
-niciodata nu ma ard=4
2) Cat de mult te bronzezi?
-aproape deloc=0
-bronz deschis=1
-bronz normal=2
-ma bronzez usor=3
-ma bronzez foarte usor=4
3) Pielea devine maronie la cateva ore de expunere la soare?
-niciodata=0
-rar=1
-cateodata=2
-des=3
-intotdeauna=4
4) Cat de sensibila este fata ta la soare?
-foaret sensibila=0
-sensibila=1
-normala=2
-rezistenta=3
-foarte rezistenta=4
Scor total "expunere solara"..........

Tip I   0-6 puncte
Tip II 7-12
Tip III 13-18 puncte
Tip IV 19-24
Tip V  25-30
Tip VI peste 31 de puncte

 Daca ai stabilit in ce fototip te incadrezi, in articolul urmator iti spun cum sa te protejezi eficient.
Pe curand, Miki.



miercuri, 19 iunie 2013

Soarele. Prieten sau dusman? (partea intai)

Radiatia solara

Indiferent unde va aflati pe aceasta planeta, daca soarele straluceste pe cer, santeti expusi la un anumit nivel de radiatie ultravioleta(UV).
Supraexpunerea la UV poate avea consecinte serioase asupra sanatatii noastre, de la imbatranirea premature a pielii la cancerul de piele, de la cataracta la afectarea imunitatii .

Nivelul de radiatie UV
  • se smodifica in functie de localizare
  • se schimba dramatic pe parcursul unei zile
  • este de obicei-dar nu intotdeauna- cel mai ridicat, la pranz
  • este altul in fiecare zi

Nivel mic 0-2.9
Protectie necesara doar daca santeti in mod special sensibili la UV.

Nivel moderat 3-5.9
Palarie, ochelari de soare si o crema cu SPF 15 ar oferi o protectie adecvata.

Nivel ridicat  6-7,9
Risc ridicat de expunere! Palarie, ochelari, Spf 30 si haine cu filtru UV.

Nivel foarte ridicat  8-10,9
Ramaneti in casa / folositi umbra; purtati ochelari cu filtru UV, haine inchise la culoare si care sa acopere cat mai mult din suprafat pielii dv; crema de protectie SPF 30-50 pe pielea ramasa descoperita.

Nivel extreme 11+
Incercati sa nu stati DELOC in soare iar daca nu se poate, luati-va toate masurile de protectie.

Stiati ca…?
* unele medicamente (antidepresive, contraceptive, antibiotice) pot creste riscul efectelor nedorite prin expunerea la radiatiile UV? Consultati-va intotdeauna cu dr/farmacistul dv si luati-va masuri de protectie suplimentare daca este cazul.
* parfumurile si deodorantele va pot sensibiliza pielea, cauzand serioase arsuri solare?
* ‘daunele’ produse de radiatia solara se acumuleaza in timp, iar manifestarea bolii poate aparea la distanta in timp fata de expunerea inadecvata !

Dati mai multa importanta cremelor de protectie solara pe care le folositi.
Preferati-le pe cele “cu spectru larg”, adica eficiente si pt UVB dar si pt UVA!!!
Cititi cu atentie eticheta si alegeti-le pe cele cu mai putine substante toxice(ftalati, parabeni, conservanti pe baza de formaldehide, parfumuri sintetice,etc).




duminică, 16 iunie 2013

"Planta miracol"

Aloe Vera - numita si “planta miracol”


   Aproximativ 96% din aceasta planta este apa. Restul este alcatuit din minerale ca: magneziu, zinc, cupru, crom si seleniu antioxidant, vitamine incluzand antioxidantii C si E si beta carotina, 20 din  cei 22 de aminoacizi de care are nevoie organismul si 7 din cei 8 care nu pot fi fabricati de corpul nostru. Impreuna, aceste elemente au un efect mai mare decat ar avea separat, deoarece isi sporesc intensitatea reciproc (sinergie).
   Aloe Vera functioneaza pe 2 planuri: previne si vindeca afectiuni la nivelul diferitelor tipuri de tesuturi si echilibreaza sistemul imunitar prin antioxidantii care elimina radicalii liberi produsi de metabolismul nostru si de sursele de poluare din mediul inconjurator.
   Administrat pe cale interna, aceasta planta calmeaza iritatiile la nivelul sistemului digestiv, cum sunt colica si ulcerul. Proprietatile anti-inflamatorii sunt benefice si pentru stomac, intenstinele subtire si gros. Previne indigestiile si alte tulburari, constipatia si hemoroizii.
  Echilibrand sistemul imunitar, vindeca astmul, artrita si LE (lupus eritematos).
   Aplicata pe piele, Aloe Vera previne si vindeca eczemele, psoriasul, ranile, muscaturile, acneea, durerile musculare, entorsele, degeraturile si multe altele.
   Studii recente arata ca Aloe Vera stimuleaza sistemul imunitar al bolnavilor de cancer si lungeste perioada lor de viata de calitate. Distruge radicalii liberi cu proprietatile sale antioxidante si stimuleaza formarea celulelor albe, eliberand proteine de protectie si alte substante ce intaresc sistemul imunitar.
   Datorita acestor proprietati, planta face parte din programul nutritional al bolnavilor de SIDA, prevenind aparitia infectiilor.


                                         Aloe vera, elixirul sănătăţii

Deşi medicina populară i-a redescoperit proprietăţile abia în ultimele decenii, Aloe vera este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de om. Vechii greci o foloseau pentru vindecarea a numeroase boli interne sau externe, egiptenii o foloseau pentru regimurile de întreţinere a frumuseţii şi pentru îmbălsămarea morţilor, iar medicina chineză veche considera Aloe vera ca una dintre plantele cu proprietăţi terapeutice deosebite şi o numeau "medicamentul armoniei". Ruşii numesc această plantă "elixirul longevităţii", iar indienii americani o cunoşteau ca fiind "vindecătorul tăcut". Medicii antichităţii, Dioscoride şi Plinius preţuiau foarte mult proprietăţile terapeutice ale acestei plante. În acele vremuri, în Europa, sucul de aloe costa foarte mult. Se spune ca, din cauza aloei, Alexandru Macedon a încercat să cucerească o insulă (Socotra) pe care se cultiva această plantă din care băştinaşii făceau un suc cu proprietăţi tămăduitoare


-          detoxifiant natural care stimulează imunitatea organismului.
-          Conţine agenţi antiseptici – bactericid, fungicid şi antiviral fara efecte secundare
-          este un excelent analgezic natural.
-          antiinflamator natural
-          accelerează vindecarea prin creşterea afluxului de sînge în piele.
-          Are remarcabila proprietate de a penetra ţesuturile în profunzime, substanţele conţinute reuşind să treacă prin toate straturile pielii. Această însuşire o face extrem de eficientă în cosmetică. Cremele cu aloe dau umiditate pielii, protejează împotriva arsurilor de soare, a înţepăturilor de insecte, a tăieturilor şi sînt eficiente în tratarea acneei şi a psoriazisului.

     
                                 Aloe Vera este o planta a surprizelor.

Cand planta de aloe este ranita sau taiata, ies la lumina insusirile sale vindecatoare; se va cicatriza si va trai in continuare...
Este cunoscuta din antichitate , dar redescoperita de medici abia in 1930 cand va da rezultate neasteptate in arsurile provocate de radiatiile Rontgen, unde alte metode au esuat. Aceleasi rezultate, o decada mai tarziu , la Hiroshima si Nagasaki...
 
Studiile au confirmat ca Aloe Vera este o sursa de ingrediente vindecatoare, care actioneaza sinergic amplificandu-si unul altuia efectele.
Aceste ingrediente sant: vitamine, minerale, enzime si aminoacizi ( proteine).