Micotoxinele si pubertatea
precoce
Natura are propriile sisteme de reciclare.
Mucegaiul, ciupercile, bacteriile fac parte din aceste sisteme. Ele insa nu
ataca decat plantele care sunt slabite sau ranite. Datorita felului in care
sunt crescute multe plante in ziua de azi , stropite cu foarte multe chimicale
si lipsite de mineralele pamantului afectat si demineralizat, in special
cerealele ajung sa fie foarte slabite si astfel devin tinta micotoxinelor si a
altor ciuperci si bacterii. Acestea sunt de obicei hranite animalelor iar apoi
aceste animale sunt hranite oamenilor.
Cu peste 30 de ani in urma oamenii de stiinta au
observat faptul ca micotoxinele contaminasera hrana (cerealele) cu care
erau crescute animalele. Acest fapt a
rezultat in sindroame estrogene si pubertate precoce la animalele hranite
astfel.
Cercetari recente facute pe subiecti umani in
Statele Unite, confirma faptul ca
aceasta contaminare a animalelor care mai departe devin hrana noastra, afecteaza
in mod decisiv dezvoltarea sexuala a tinerelor fete.
Cercetari la nivel molecular facute pe
proprietatile negative pe care le au micotoxinele ZEA asupra sistemului
endocrin, au aratat ca acestea au o afinitate aparte asupra fixarii pe
receptorii de estrogen , (ca si alte elemente care afecteaza acest sistem
precum DDT sau bisfenol A). Nici macar flora intestinala sanatoasa nu
poate lupta si dezintegra zearalenonele, ceea ce nu se intampla in cazul bisfenolului A.
Ce putem face
Din pacate , atat produsele organice cat si cele
conventionale sunt susceptibile la a fi infestate cu micotoxine in mod egal.
Nici daca aceste produse sunt gatite , concentratia de micotoxine nu este
micsorata. Asa ca solutia ar fi
renuntarea la consumul de cereale , in special la cele care nu sunt proaspete
sau au origine incerta.
De asemenea, usturoiul s-a demonstrat a fi capabil de a diminua
efectele adverse ale toxicitatii cu ZEA, asa ca foloseste-l cu incredere in
mancarurile cu cereale.
Fii un consumator constient !
Surse pentru acest articol cuprind:
USDA.gov, International Trade and Food Safety,
Chapter 6, Mycotoxin Hazards and Regulations, Erik Dohlman
Lauren Lewis, Mary Onsongo, Henry Njapau, Helen
Schurz-Rogers, George Luber, Stephanie Kieszak, Jack Nyamongo, Lorraine Backer,
Abdikher Mohamud Dahiye, Ambrose Misore, Kevin DeCock, Carol Rubin, . Aflatoxin
contamination of commercial maize products during an outbreak of acute
aflatoxicosis in eastern and central Kenya. Environ Health Perspect. 2005 Dec
;113(12):1763-7. PMID: 16330360
Elisa V Bandera, Urmila Chandran, Brian Buckley,
Yong Lin, Sastry Isukapalli, Ian Marshall, Melony King, Helmut Zarbl. Urinary
mycoestrogens, body size and breast development in New Jersey girls. Full Free
Text. Sci Total Environ. 2011 Oct 3. Epub 2011 Oct 3. PMID: 21975003
INTERNATIONAL PROGRAMME ON CHEMICAL SAFETY review
on Zearalenone
G G Kuiper, J G Lemmen, B Carlsson, J C Corton, S
H Safe, P T van der Saag, B van der Burg, J A Gustafsson. Interaction of
estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta.
Endocrinology. 1998 Oct ;139(10):4252-63. PMID: 9751507
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu