Translate

sâmbătă, 25 mai 2013

Cum 'citim' corpul

Semne “de alarma” ale corpului

1. Esti deshidratat
 - ai buzele crapate

Buzele sant o reflectare a starii de sanatate si hidratare a corpului. Mai putina apa in corp nu are cum sa nu se reflecte asupra celui mai mare organ al sau – pielea, iar tesutul foarte sensibil al buzelor nu face exceptie.
Atentie! Cafeaua nu inlocuieste apa, dimpotriva, scoate lichid din corp; deci, e bine ca orice cafea bauta sa fie insotita de un pahar de apa. Acelasi lucru este valabil si pentru alcool, el scoate apa din organism, este diuretic.
Asta e o problema pentru ca incetinirea tranzitului intestinal duce la acumularea de toxine si la o stare pro-inflamatorie cronica, punctul de pornire al multor afectiuni cronice, de la digestie si aspectul pielii pana la afectiuni cerebrale, cardiace si scaderea imunitatii.
Apropo de ata, ce zici de spotul TV care ne indeamna ca “pentru o viata sanatoasa sa bem 2 litri de lichide pe zi”? Tuica e tot lichid, din cate stiu eu...)

- alte semne : dureri de cap, urina inchisa la culoare si mirositoare, urinari rare.
Daca folosesti balsam de buze in exces este semn ca ar trebui sa bei mai multa apa.

Ce faci?
- Bei opt 8 pahare de apa pe zi, in mod normal. In zilele foarte calduroase chiar mai mult.
- Daca nu reusesti, in loc de un pahar de apa mananci o portie de fructe sau bei un ceai de plante

2. Deficit de vitamina B
- “zabaluta”- fisuri la coltul buzelor

Deficientele nutritionale se exteriorizeaza mai intai la nivelul tesuturilor cu crestere rapida . Insuficienta uneia sau mai multor vitamine din complexul B apare mai ales in cazul dietelor bazate pe alimente superprocesate , dulciuri rafinate si alcool.
- alte semne: anemie, oboseala, cearcane

Ce sa faci?
Mananca alimente integrale si bogate in complex vitaminic B (cereale integrale, galbenus, somon, cartofi dulci, ficat)
Ia suplimente NATURALE cu vitamine B, doar DUPA  ce consulti un medic sau un nutritionist.

3. Nu mananci destule fibre
- esti constipat
Asta e o problema! Incetinirea tranzitului intestinal duce la acumularea de toxine si la instalarea unei stari pro-inflamatorii in corp, stare care sta la originea majoritatii bolilor cronice si a scaderii imunitatii.
Stramosii nostri ancestrali  mancau cam 100 de grame de fibre pe zi.
Dieta zilelor noastre contine 8-10 grame !!!
- alte semne: accese de foame, vitalitate scazuta, afectiuni cutanate.
Ce sa faci?
- mananca mai multe legume si fructe, cereale integrale, in general mancaruri mai putin procesate.Dieta ta sa contina 35-40 de grame de fibre zilnic. Pe langa rezolvarea problemei tranzitului intestinal, te fereste si de diabet sau boli de inima.

4. Bei prea multa cafea
-oboseala
Cafeaua te energizeaza pe termen scurt. Surplusul de energie e luat insa tot din rezerva corpului. Este un stimulator al sistemului nervos si elibereaza mai mult cortizon si adrenalina din suprarenale. Abuzul de cofeina in mod regulat te lasa “fara gaz”.
- alte semne: tahicardie, nervozitate, insomnie                                                                         
Ce faci ?
Realimenteaza ‘banca de energie’ a corpului prin somn, relaxare, exercitii fizice si plimbari usoare, mancare de calitate suplimentata cu vitamina C si B. Si, bineinteles, redu numarul cestilor de cafea !



IMPORTANT !  Daca simptomele descrise nu cedeaza sau se agraveaza, e obligatoriu sa consulti un medic pentru a stabili un diagnostic corect. Apoi, poti alege o terapie clasica-alopata sau complementara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu