Translate

vineri, 25 ianuarie 2019

Vine (din nou) Anul Nou ! 5 Februarie - Anul Mistretului de Pamant


Anul nou chinezesc sau Festivalul Primaverii

Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. 
Originea sărbătorii este veche de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri. În vechime, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau despre cum s-au purtat și în ce au crezut mai mult în anul trecut.
Anul nou chinezesc este plin de traditii si ritualuri, de la imbracaminte pana la meniul de sarbatoare. Imbracamintea este de obicei in nuante de rosu deoarece se crede ca alunga spiritele rele. Vechile certuri sunt uitate si toata lumea sarbatoreste innoirea anului.

Pregatirile incep cu o luna inainte. Se face curatenie in case pentru a alunga orice nefericire iar in ajun se pun deoparte maturile  si periile si nu se folosesc in nici un caz in ziua de Anul nou pentru a nu “matura” norocul. Apoi, geamurile si usile se impodobesc cu hartie rosie pe care, in ziua scrierii caligrafice cu pensula, sunt scrise urari avand ca teme populare: „fericire”, „bogăție” și „viață lungă”.

Camerele se decoreaza cu flori ca simbol al prosperitatii si farfurii cu mandarine si portocale pentru  fericire si noroc. Pe o tava se pun dulciuri si opt feluri de fructe uscate; este “Tava unitatii”- „Tray of Togetherness”
In prima zi a noului an nu se lucreaza, nu se face mizerie,nu se arunca gunoiul, pentru a “pastra belsugul in casa”.Se mananca cele pregatite impreuna cu toata familia. Coltunasii sunt nelipsiti, iar in unul dintre ei se ascunde o moneda; cel care o gaseste va avea noroc tot restul anului.

In aceasta perioada se aprind artificii. In vremurile de demult, cand nu era cunoscut praful de pusca, se ardeau tulpini de bambus, pentru ca pocneau si se credea ca alunga spiritele rele.
Copiii merg “la colindat” doar la rude si primesc plicuri rosii pe care nu au voie sa le desfaca de fata cu cel de la care l-au primit. Respectul in China este la loc de cinste. Cand ajung acasa, cei mai mari aduc cadouri parintilor, drept multumire ca i-au crescut.

Atitudinea si felul in care aratam in timpul acestei sarbatori dau tonul pentru restul anului. Chinezii se feresc sa rosteasca cuvinte urate si nu se mai face nici o referire la anul care a trecut. Totul este orientat spre un nou inceput 
.
“Sa te bucuri de o sanatate perpetua!”
“Steaua FERICIRII,steaua SANATATII si steaua LONGEVITATII sa straluceasca asupra ta !”

XIN NIAN KUAI LE ! An nou fericit !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu